söndag 27 april 2014

Teorier.
Det uttalade syftet med bloggen är att visa hur vi försöker utveckla vårt fiske. Dock har det mest blivit reportageliknande inlägg och knappt något alls om vad vi lärt oss under resans gång. Så jag tänkte dedicera detta inlägg till lärdomar som dragits och frågor som väckts. Givetvis är detta bara teorier men jag brukar säga att, en dag då det inte hugger, är man utan teorier bara en galning som står och kastar saker runt omkring sig. Teorierna är det som hindrar mig från att bli galen. 

Abborre.
Att fiska abborre på sommaren är kanske det enklaste och mest tacksamma fisket som man kan bedriva i stockholms skärgård. Vill man få någon närstående att börja fiske så tror jag det bästa man kan göra är att ta med denna person in i en vik en varm sommarkväll. Abborren gillar samma väder som vi människor brukar gilla. Högtryck, varmt och vindstilla. Det hugger konstant och man kan, som grädde på moset, lägga en fin abborre på grillen efter avslutad fisketur. Utrustningen är också enklast möjliga, ett spö, en rulle och en liten spinnare. Sen är det bara att veva. Se vart det sprätter i vattnet och kasta åt det hållet. Min upplevelse är att abborrarna står i stim, får man en får man gärna tre innan stimmet hunnit flytta sig. Att få abborre är således knappast en sport på sommaren, men väldigt kul och mysigt.  

Något svårare är det att hitta de större individerna då dessa ofta simmar ensamma. Hur gör man då det? Det som funkat bäst för mig är att, i dessa sommarvikar där man en fin kväll kan dra upp 60 abborrar på 2 timmars fiske, byta spinnaren mot en jigg för att få större fisk. I en grund flad likt den jag fiskar i är spinnaren överlägsen vad gäller mängd men jiggen ger större fisk. Strunta i områdena där det plaskar och försök hitta en liten djuphåla att fiska jiggen på. Stor abborre söker jag helst dagtid under sommaren. Ett sund med en bro som ger skugga och vars fundament ger skydd är en bra plats. Även djupare grumliga vikar brukar kunna hålla stor abborre under sommaren. I klart vatten (sundet) föredrar jag naturligt färgade jiggar, typ blå/silver. I de grumliga vikarna tycker jag att neongul/röd, orangeglitter och svart/röd funkar bäst. Jag jiggar snabbt och låter jiggen gå från botten och högt upp i vattenmassan innan jag låter den sjunka igen. Lite som det ser ut när folk prickskjuter röding rör sig jiggen.

När hösten närmar sig upplever jag att fisket i de grunaste vikarna blir sämre. Gäddorna återvänder och abborrarna flyr. Jag kan fiska i samma grunda vik från mitten på juni-början av augusti utan att få en enda slumpgädda men när jag, i augusti, får den första slumpgäddan vet jag att hösten närmar sig. Då är det djupa och grumliga vikar/marer som gäller. Tempot går ner lite men fisken blir grövre. Djupa partier nära land är bra. Jigg överlägset. Frånlandsvind är döden och fisken är lynnig. Vädret blir viktigare och man kan se en molnkant med lågtryck krypa fram över den soliga himlen och veta att i samma ögonblick som fronten når en så kommer abborrfisket dö av. 

Senhösten fiskar jag ofta djupt, gärna på eftermiddagen och väldigt nära botten. Antingen släpar jag jiggen långsamt längs botten eller så kör jag dropshot. Fenomenet huggperioder gör sig påmint då man kan nöta en halv dag på samma ställe och inte känna ett pill på hela dagen, fast man ser fisken på lodet, för att helt plötsligt ha galet bra fiske på riktigt höstfet abborre.. i en kvart.. 

Fiske efter abborre vinter/tidig vår kan jag inte uttala mig om då jag aldrig riktigt försökt.

När abborrleken närmar sig går abborren in grundare och är lättare att finna. Dagtid upplever jag att de håller sig nära vassen medan de under kvällarna ger sig ut på frivattnet för att jaga. Såväl jigg som spinnare funkar, ganska långsamt inspinnad och med långa vevstopp. 

Och där tror jag att säcken knöts ihop och abborråret fullbordats.

Gädda.
Gädda är nog den fisk som ger mig mest gråa hårstrån. Jag blir inte riktigt klok på den helt enkelt. När man vill fiska havsöring i vårvikarna hugger den hela tiden och sabbar öringsfisket totalt. När man å andra sidan vill fiska gädda så är den omöjlig att finna. Dock finns inget härligare än när det känns som att man kör in i en tegelvägg med betet och gäddan börjar rusa. Adrenalin! Någon annan än jag som alltid sätter kastet efter ett gäddhugg i vassen? Gäddadrenalin kallas det. Det gör att man kastar dubbelt så långt. Vad har jag då lärt mig om gäddan?

Sommarfiske efter gädda ägnar jag mig inte alls åt. När gäddan lämnar viken i juni fiskar jag enbart abborre. Visst finns det undantag från den regeln och ibland tar jag någon snipa i en friliggande vasskant men att säga att jag har bra koll på gäddfisket under sommaren vore att ljuga. 

När hösten kommer tycker jag att gäddfisket är riktigt roligt. Snabbt jerkfiske med explosiva hugg. Detta börjar när vattnet kyls lite av de längre nätterna under hösten. Fisket kan vara bra under såväl morgon som kväll men jag upplever att gäddan är rätt kräsen vad gäller väder under hösten. Det ska vara vind, sydliga vindar och gärna lite mulet med några sprickor i molntäcket. 

Vintern har jag inte så bra koll på heller än dessvärre.

Våren känns ju relevant med tanke på årstiden och det är även vårfisket jag lärt mig mest om. Vädret verkar inte spela någon roll alls för om gäddan hugger, däremot påverkar det vilken fisketeknik som gäller. Viktigast under våren är dock att veta lekstatus. Leker gäddan? Vilka gäddor? Var?

För att få någon som helst ordning på detta så ska jag föröka sortera lite genom att dela upp fisket i olika delar.

Margädda - för mig är en margädda en gädda som primärt befinner sig i en mar. Jag har inte bedrivit någon kartläggning men jag tror att vissa gäddor aldrig lämnar sina marer. Deras täckning är mörkare och med mer gult i täckningen. Inom kategorin ingår även gäddor som leker i marer. 



Skärgårdsgädda - Går inte in i marer för att leka utan leker i grunda skärgårdsvikar. Är mer silvriga och guldiga än margäddan.



Kronologiskt fiskar jag enligt följande
Margädda förlek
(Margädda lek)
Skärgårdsgädda förlek
(Skärgårdsgädda lek)
Margädda efterlek
Skärgårdsgädda efterlek

Förleksfisket på margädda - Är det som börjar först då marerna värms upp snabbare än havet utanför. Skärgårdsgäddan står djupt och är riktigt köldstel och därför svår att nå. Långsamt fiskade tailar eller jerkbaits tycker jag funkar bäst. Gäddorna trycker i vasskanten och är ganska tröga så långa vevstopp fungerar bra. Även om leken börjar i marerna kan man ha bra fiske då de större gäddorna inte börjar leka direkt. Även vasskanterna utanför maren kan ge fisk då dessa fiskar är på vägen in i maren för att leka. När plasket i vassen blir för öronbedövande och även den större fisken slutar hugga är det lekstopp på marfisket. Det går, men är svårt.

Förleksfiske på skärgårdsgädda.
Jag vet att folk har bra förleksfiske på skärgårdsgädda tidigare på året än vad jag har. De fiskar på 6 - 10 meter och dunkar stora gummibeten i botten eller fiskar betet långsamt i frivattnet bland betesstimmen. Jag har dock aldrig haft framgång med det utan under den tiden söker jag fisken i marerna. Mitt förleksfisket på skärgårdsgädda börjar senare, när gäddan står grundare. I marerna kan man nästan räkna med att det finns fisk som leker men när det kommer till skärgårdsvikarna finns det så gott om dessa att långtifrån alla är lekvikar. Det bästa att göra är att hitta lekvikar. Jag gillar sydvända vikar, gärna med grumligt vatten och med mycket vass, gärna bakvatten (dvs vatten bakom vasskanten). Viktigt vid det grundare förleksfisket efter skärgårdsgädda är att inte dundra in i viken och sen fiska vasskanten längst in i viken, den där leken är i full gång i. Vid den här tiden stå gäddorna gärna i inloppet till viken och inte bara i vasskanten utan gärna mitt i inloppet och mitt i viken du hittat. Längst in i viken, där man hade sökt gäddan på hösten är det ofta stendött. Gäddan står istället med huvudet vänt utåt och på de djupaste stället där det ofta finns lite växtlighet. Soliga dagar fungerar blänkiga beten gärna i silver. När gäddan står så grunt påverkas den mycket av temperaturen på natten. Har det varit en kall natt fiska lite långsammare. En varm natt fiska snabbare. Generellt går det att fiska snabbare än på förleksfisket i marerna. Min teori är att då det grunda förleksfisket på skärgårdsgädda infaller senare på våren än förleksfisket på margäddan värmer solen också mycket mer när det är förleksfiske på skärgårdsgädda. Därför, var inte rädd för att fiska snabbt! Värt att tänka på är också att då gäddan står så grunt så är det smygfiske som gäller. Framförallt soliga dagar. Att lämna båten vid inloppet till viken och sen fiska från klipporna är ingen dum idé. Annars, då fisket brukar vara bäst vid pålandsvind rekommenderas att stänga av motorn innan inloppet till viken och driva sakta in medan inloppet fiskas av. 

När det grunda skärgårdsfisket dör ut betyder det att även den fisken leker. Istället för romfeta damer kommer små slipssnipor som redan lekt upp på kroken. Dessa bjuder inte på fight, även om de hugger girigt, utan låter sig släpas in till båten. En bra idé är att åka runt och kolla vilka vikar det plaskas i som mest så att man vet var efterleksfisket kommer att vara som bäst. 

Fisket övergår sedan till efterleksfiske på margädda medan skärgårdsgäddan leker. Mer om det senare.

Tänkte att det vore bra att avsluta med att påpeka att för att maximera vårfisket bör man även dela in fisket i geografiska zoner. Uppdelningen margädda/skärgårdsgädda är en uppdelning som i sin tur kan sägas gälla i olika perioder beroende på hur lång ut i skärgården man är. Min poäng är att samtidigt som  skärgårdsgäddan leker i innerskärgården kan det vara förleksfiske på margädda i ytterskärgården. Därför blir det viktigare än någon annan tid på året att fundera kring var det är bäst fiske just för dagen. Leker margäddan i mitt område? Är svaret JA så testa förleksfiske på skärgårdsgädda. Har skärgårdsgäddan i mitt område börjat leka och margäddan ännu inte lekt klar? Är svaret JA så åk längre in i skärgården för efterleksfiske på margädda eller längre ut i skärgården för förleksfiske på skärgårdsgädda. Allt avslutas med en illustration. Tack för att du läste! Och märk väl, allt detta är bara mina teorier!
// Jake



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar